Sposób przygotowania:
Ogórkowa Niani wersja 2
Obrać ziemniaki i warzywa ( z cebuli zdjąć tylko pierwszą łuskę ). Ziemniaki pokroić w słupki , 1/2 marchewki w plasterki. Resztę warzyw tzn. 1 1/2 marchewki, seler, pietruszkę, por i cebulę zrumienić na suchej patelni by wydobyć z nich naturalny karmel. Włożyć do garnka razem z kością od karkówki i zalać wodą . Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 40 minut. Wyłowić warzywa i kość.** Wrzucić ziemniaki i pół marchewki pokrojone w plasterki. Doprowadzić do wrzenia. Mięso mielone wymieszać z 1 łyżeczką maggi i szczyptą pieprzu mielonego. Na wrzący wywar wrzucać kuleczki mięsa wielkości orzecha laskowego . Zupę gotować 20 minut. Ogórki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić do zupy. Wlać wodę z kiszenia ogórków. Zagotować.Wsypać koper . Doprawić pieprzem . * Mielone robię z karkówki i piersi indyka w proporcji 3:1 ** Na ciepło obrać mięso od kości , wycisnąć marchew, pietruszkę i seler . Zmielone i doprawione użyć na farsz np. do pierogów - można zamrozić ( por, cebulę odrzucamy). *** Można zaciągnąć śmietanką.