Sposób przygotowania:
Okoń z warzywami w winie
Filety rozkroić wzdłuż, natrzeć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Szalotki oczyścić, obrać, opłukać i pokroić w krążki. Natkę pietruszki umyć, wstrząsnąć, osuszyć, posiekać. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Na patelni stopić masło, zeszklić szalotki. Dodać czosnek, pomidory, wlać wino, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 4minuty. Przyprawić solą i posypać natką pietruszki. Dwa kawałki ryby ułożyć skórą do dołu, obłożyć masą pomidorową, przykryć pozostałymi kawałkami, obwiązać nicią kuchenną. Resztę masy pomidorowej ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać śmietanę, ułożyć ryby, przykryć. Piec 30minut. Podawać z warzywami z pieczenia.