Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Oliwkowe Obento Ole :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czyli Obento z Oliwkami z Ole .Mogą Japończycy zabierać swoje Obento do pracy, w podróż , na piknik - możemy i my zabierać swoje Ole .

Oliwkowe Obento Ole :

Składniki:

Oliwkowe Obento Ole :

 

  • ,,Mix z suszonymi pomidorami w oleju ziołowym "
  • ,,Mix z papryką w oleju ziołowym "
  • ,,Oliwki z czosnkiem krojonym w oleju z ziołami "
  • Oliwki drylowane całe " ( zielone )
  • ,,Oliwki nadziewane pastą paprykową "
  • ,,Felisos ser solankowy z zielonymi oliwkami w oleju "
  • ,,Felisos ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju "
  • ,,Oliwki czarne krojone "
  • ,,Oliwki zielone krojone "
  • kilka suszonych pomidorów
  • oliwa
  • czosnek
  • pieprz mielony
  • odrobina miąższu z bułki
  • natka pietruszki
  • ocet balsamiczny
  • mielone orzechy
  • 1 jajko
  • kilka plasterków polędwicy surowej wędzonej
  • kilka kawałków sera żółtego marynowanego w oliwie
  • kilka plasterków sera żółtego ostrego
  • 2 cienkie cielęce paróweczki
  • mix sałat
  • gruszka pokrojona na ćwiartki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • Tosty z kilku kawałków chleba tostowego

 

Sposób przygotowania:

Oliwkowe Obento Ole :
Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo. W czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane . Parówki kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki "- a potem wkładamy do wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy . W pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków ) układamy poszczególne przekąski - jajko- ,,ośmiorniczki z parówek " -polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek ( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do ,,ośmiorniczek "Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj. czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą paprykową rozłożyć wg uznania. Zrobić tosty i przekroić na trójkąty , Pojemnik na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie - czasem bardzo ozdobne i kilku warstwowe ) - pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe , gruszkę , Tapenady , listki sałat . W przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki " to koreczków lub specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to zabieramy pałeczki - jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce , talerzyki jednorazowe . Jeszcze tylko coś do picia i uczta z Ole gotowa . A tak przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale ( i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają - nie było więc problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku . Gorąco taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .