Sposób przygotowania:
Oliwkowe Obento Ole :
Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo. W czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane . Parówki kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki "- a potem wkładamy do wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy . W pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków ) układamy poszczególne przekąski - jajko- ,,ośmiorniczki z parówek " -polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek ( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do ,,ośmiorniczek "Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj. czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą paprykową rozłożyć wg uznania. Zrobić tosty i przekroić na trójkąty , Pojemnik na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie - czasem bardzo ozdobne i kilku warstwowe ) - pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe , gruszkę , Tapenady , listki sałat . W przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki " to koreczków lub specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to zabieramy pałeczki - jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce , talerzyki jednorazowe . Jeszcze tylko coś do picia i uczta z Ole gotowa . A tak przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale ( i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają - nie było więc problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku . Gorąco taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .
wedith1