Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Omlet bardzo kolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

kolorowe pyszne śniadanie - pożywne i cieszące oko

Omlet bardzo kolorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet bardzo kolorowy

 

  • 3 jajka
  • garść świeżego koperku
  • kilka cieniutkich plasterków kiełbasy krakowskiej podsuszanej
  • 1 pomidor
  • garść różyczek fioletowego kalafiora
  • 2 łyżki kukurydzy - konserwowej albo ugotowanej świeżej
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy
  • do smażenia - masło i olej roślinny

Sposób przygotowania:

Omlet bardzo kolorowy
Jajka umyłam i wybiłam do miseczki, lekko roztrzepałam, doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam też większość koperku, posiekanego, zostawiając trochę do dekoracji. Różyczki kalafiora sparzyłam wrzącą wodą i osączyłam, odcedziłam też kukurydzę. Pomidora pokroiłam na cząsteczki, kiełbasę na pół plasterki.Rozgrzałam patelnię z 1 łyżeczką masła i 1 oleju. Wlałam masę jajeczną - nie mieszałam tylko przechylałam patelnią delikatnie na boki a brzegi omletu podważałam szpatułką żeby płynne jajko spływało równo pod spód. Gdy wierzch był już prawie suchy ułożyłam na nim kalafiora, pomidory, kiełbasę i kukurydzę - oprószyłam przyprawami i smażyłam jeszcze chwilę całość pod przykryciem, ale tylko tyle żeby składniki lekko się ogrzały. Omlet zsunęłam ostrożnie na talerz lekko go zaginając. Posypałam resztą koperku i od razu podałam - pycha :)
Omlet bardzo kolorowy
świeże jajka umyłam pod bieżącą wodą i wybiłam do miseczki
Omlet bardzo kolorowy
lekko je roztrzepałam dodając koperek oraz przyprawiając do smaku
Omlet bardzo kolorowy
naszykowałam składniki na farsz - kalafiora sparzyłam - kukurydzę osączyłam a resztę pokroiłam
Omlet bardzo kolorowy
gdy masa jajeczna na patelni była prawie ścięta nałożyłam na nią wędliną i warzywa