Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Omlet Farmera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny omlet nadający się jako dodatek do obiadu lub do bezpośredniego zjedzenia.

Omlet Farmera

Składniki:

Omlet Farmera

 

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki chudej śmietanki,
  • 1 łyżka posiekanego szczawiu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 plastry boczku, pokrojone w kostkę,
  • 65 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków pokrojonych w plasterki,
  • 35 g startego, średnio ostrego sera cheddar.

Sposób przygotowania:

Omlet Farmera
Jajka ubić ze śmietaną i szczawiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek i smażyć, aż stanie się kruchy. Boczek wyjąć, tłuszcz zachować. W tłuszczu smażyć ziemniaki, aż się zarumienią. Wlać masę jajeczną, posypać boczkiem. Smażyć po jednej stronie, aż białko się zetnie; odwrócić i podsmażyć drugą stronę.
Posypać serem i włożyć do rozgrzanego piekarnika (z nastawą na ruszt) na 1 minutę. Podawać na płasko.