BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Omlet grzybowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Omlet z grzybami serwuję moim domownikom wtedy gdy idziemy do lasu i sami nazbieramy sobie grzybków. Taki omlet smakuje wtedy jeszcze lepiej, a połączenie grzybków i jajek to zgrany duet.

Omlet grzybowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Omlet grzybowy

 

  • jajka 3 szt,
  • maka 1 duża łyżka,
  • mlek o 1 łyżka,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • sól morska do smaku,
  • podgrzybki 6 szt,
  • cebula 1 szt,
  • masło 2 łyżki + olej 1 łyżka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • szczypiorek do posypania 1/2 pęczka,
  • pomidorki cherry kilka szt,

Sposób przygotowania:

Omlet grzybowy
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Podsmażamy do zeszklenia na maśle z dodatkiem oleju, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby.

Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smażymy do momentu, aż grzyby będą odpowiednio miękkie i odparują większość wody.

Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.

Całość dokładnie rozbełtać i wolno wlewamy na patelnię z grzybami.

Smażymy, aż masa jajeczna się zetnie, pod koniec smażenia posypujemy posiekaną cebulką zieloną.

Usmażony omlet delikatnie szpatułką zsuwamy na talerz, na połowie układamy pokrojone na połówki pomidorki szery i przykrywamy drugą połową omleta.

Podajemy z pieczywem.
Omlet grzybowy
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i cebulkę zieloną drobno siekamy
Omlet grzybowy
Cebulę podsmażamy do zeszklenia,dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby
Omlet grzybowy
Jajka rozbełtać z mąką,mlekiem doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki
Omlet grzybowy
Rozbełtane jajka wolno wlewać na podsmażone grzyby
Omlet grzybowy
Pod koniec smażenia posypać posiekaną cebulką zieloną,na połówce ułożyć połówki pomidorów szery
Omlet grzybowy
Przykryć drugą połówką omleta