Sposób przygotowania:
Omlet hiszpański
Ziemniaki myję, obieram i kroję w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, dodaję ziemniaki. Smażę je na bardzo małym ogniu, żeby się nie zrumieniły, a były miękkie. Od czasu do czasu mieszam a w połowie smażenia dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki zdejmuje z ognia i przekładam do miski, a z patelni zlewam olej.
Jajka wbijam do miski i lekko mieszam, dodając jednocześnie sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną przelać do ziemniaków i całość wymieszać. Następnie zawartość miski wylewam na rozgrzaną patelnię (26 cm średnica). Ogień ustawiam jak najmniejszy. Smażę powoli do czasu, aż jajko się zetnie. Patelnię przykrywam dużym talerzem, przewracam omlet na talerz, a następnie zsuwam go delikatnie z powrotem na patelnię, żeby przyrumienił się z drugiej strony.
Jajka wbijam do miski i lekko mieszam, dodając jednocześnie sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną przelać do ziemniaków i całość wymieszać. Następnie zawartość miski wylewam na rozgrzaną patelnię (26 cm średnica). Ogień ustawiam jak najmniejszy. Smażę powoli do czasu, aż jajko się zetnie. Patelnię przykrywam dużym talerzem, przewracam omlet na talerz, a następnie zsuwam go delikatnie z powrotem na patelnię, żeby przyrumienił się z drugiej strony.
elzbieta8960