Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Omlet po turecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śniadanie inspirowanie orientalnymi podróżami. Dzięki niemu można chociaż przez chwilę poczuć się jak na wakacjach ;)

Omlet po turecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet po turecku

 

Sposób przygotowania:

Omlet po turecku
Ubijamy białko wraz ze szczyptą soli na gęstą pianę. Dodajemy do niego żółtko, proszek do pieczenia mąkę i mieszamy krótko, ale wystarczająco by znikły grudki. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Nalewamy ciasto i rozprowadzamy w na kształt koła na patelni. Oliwki kroimy w paski, a ser w kostkę, układamy na omlecie. Zginamy omlet w pół jak na zdjęciu i smażymy jeszcze 3 min pod przykryciem. Jeśli środek się nie ścina można na chwilę przewrócić na drugą stronę. Przekładamy całość na talerz, polewam jogurtem. Posypujemy pieprzem i ziołami.
Omlet po turecku
Etap 1 -ubijamy białko na sztywną pianę
Omlet po turecku
Etap 2- dodajemy mąkę i mieszamy energicznie
Omlet po turecku
Etap 3 - wylewamy na patelnie, dodajemy oliwki
Omlet po turecku
Etap 4 -omlet zginamy w pół i smażymy dalej