pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Omlet pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pamiętajmy aby dobrać odpowiednią powierzchnię patelni do ilości składników

Omlet pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Omlet pomidorowy
Pomidor kroimy w kosteczkę, Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywo. Dodajemy masło i solimy do smaku. Smażymy kilka minut odparowując wodą. Wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Jajko rozbijamy z sosem Teryiaki. Masę jajeczną wlewamy na patelnię. Bez mieszania smażymy kilkanaście minut na średnim ogniu. Po połączeniu masy jajecznej i pomidorów składników wychodzi dość sporo także patelnia powinna być też o dużej średnicy (ja użyłem patelni o średnicy 24cm i niestety warstwa omletu była na tyle gruba, że zbyt mocno mi się przypiekł od spodniej strony za nim wierzch doszedł). Omlet podałem z białym pieczywem. Smacznego.
Omlet pomidorowy
Jajka rozbijamy z gotowym sosem Teryiaki
Omlet pomidorowy
Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku
Omlet pomidorowy
Po odparowaniu części wody dodajemy czosnek
Omlet pomidorowy
Smażymy nie przewracając do ścięcia się jajka