Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Omlet ratunkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Omlet ratunkowy jest smacznym i efektownym daniem.Mozna go przyrzadzic nawet gdy domowe zapasy nie sa zbyt bogate.

Omlet ratunkowy

Składniki:

Omlet ratunkowy

 

  • 6 jaj
  • 3 lyzki oleju
  • 4 nieduze ziemniaki
  • dymka lub mla cebula
  • po lyzeczce natki pietruszki,szczypiorku,bazylii lub po szczypcie tych ziol suszonych
  • 2 lyzki mleka
  • sol
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet ratunkowy
Ziemniaki obrac,pokroic w cienkie polplasterki i wytrzec papierowa sciereczka.Olej rozgrzac na patelni,wrzucic ziemniaki,nakryc i smazyc 8 minut(kilka razy zamieszac)Dodac posiekana dymke(cebule),sol,pieprz.Dalej smazyc ziemniaki juz bez przykrycia,az beda miekkie(co najmniej 4 min.)Jaja rozrobic z mlekiem,ziolami i odrobina soli.Wylac na ziemniaki i smazyc 1 min,po czym zamieszac tylko z wierzchu i smazyc 2 min. a nastepnie lopatka przewrocic omlet na druga strone i smazyc jeszcze 1 min.Zlozyc na pol i podawac.

Tagi:

omlet