Inżynier-Olenka

Inżynier-Olenka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 5]

Omlet studencki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i bardzo proste danie obiadowe. Polecam wszystkim zabieganym którzy nie mają czasu na dłuższe eskapady w kuchni.

Omlet studencki

Składniki:

Omlet studencki

 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki mleka
  • zielona fasolka ze słoika
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • ketchup

 

 

Sposób przygotowania:

Omlet studencki
W misce mieszamy mąkę, mleko i jajko do momentu aż nie będzie widocznych grudek mąki. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę. W międzyczasie podgrzewamy w garnku fasolkę (można też użyć marchewkę z groszkiem lub jakieś inne warzywo które akurat jest pod ręką) Smażymy omlet z dwóch stron do momentu aż uzyska bursztynowozłoty kolor (ale staramy się go przewrócić tylko raz, w przeciwnym wypadku możemy go porwać). Po zdjęciu z patelni kładziemy plasterki sera, nakładamy fasolkę i składamy na pół. Dobrze smakuje gdy po wierzchu polejemy potrawę ketchupem albo jakimś innym sosem. Smacznego.