Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

omlet we włoskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Omlet-grzybek z masą ziół. Można go komponować dowolnie dodając np. czosnek . Polecam jednak świeży rozmaryn, lubczyk i bazylię jako dodatek

omlet we włoskim stylu

Składniki:

omlet we włoskim stylu

 

  • 2 jaja;
  • 1 czubata łyżka maki kukurydzianej;
  • 2 łyżki ghee;
  • garść świeżych ziół;
  • 1łyżka przyprawy włoskiej;
  • 1/2 serka topionego ementaler;
  • 6 łyżek mleka;
  • 1łyżka bruszetty lub suszonych pomidorów z bazylią;
  • 2 łyżki startego parmezanu;
  • 10 oliwek;
  • łyżka pietruszki (opcjonalnie);
  • 2 plastry skrojonej drobniutko szynki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

omlet we włoskim stylu
Rozpuszczamy ser ementaler w 3 łyżkach gorącego mleka dodajemy 2 jaja, suszone pomidory, przyprawę włoską, mąkę i pozostałę mleko oraz makę i szynkę. Wszystko miksujemy krótko. Wlewamy na mocno rogrzaną patelnię z 2-3 łyżkami ghee (masło może spalić) nasz mix i smażymy na jsnozłoty kolor, Przewracamy i następnie robimy to z drugiej strony. Tak usmażony omlet posypujemy parmezanem, pietruszką i układamy na nim oliwki. Zestaw ziół mam ciągle inny w zależności od smaku i fantrazji. Myślę, że zamiast szynki można dodać też chudy boczek lub jakąś kiełbaskę albo parówki. Spróbuję następnym razem. Och, nie dodam zdjęcia, bo zjadłam.