Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Omlet z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatny omlet z nadzieniem z duszonej młodej kapusty... Smaczne danie na śniadanie lub ciepłą kolację...

Omlet z młodą kapustą

Składniki:

Omlet z młodą kapustą

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 4 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Omlet z młodą kapustą

Etap 1

Omlet z młodą kapustą
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Omlet z młodą kapustą
Poszatkowana kapusta dodana do cebuli i podsmażona.

Kapustę poszatkować, dodać do kapusty, chwilę razem podsmażać. Do kapusty dodać 1/5 szklanki wody i trochę przyprawy uniwersalnej. Dusić pod przykryciem do miękkości.

Etap 3

Omlet z młodą kapustą
Dwa jajka wbite do miseczki rozmieszane i doprawione.

2 jajka wbić do miseczki, rozmieszać, lekko doprawić solą i pieprzem.

Etap 4

Omlet z młodą kapustą
Jajka wylane na rozgrzane na patelni masło.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wylać na nią jajka. Omlet smażyć na małym ogniu nie mieszając. Jak jajka zaczną się ścinać, omlet delikatnie odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. W ten sam sposób przygotować drugi omlet.

Etap 5

Omlet z młodą kapustą

Na każdym omlecie ułożyć po trochu duszonej kapusty, zwinąć w rulon i podawać.