Sposób przygotowania:
Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką
Pomidora umyć. naciąć na wierzchołku na krzyż i na 2-3 minuty włożyć do wrzątku. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i włożyć do zimnej wody na 1-2 minuty. Zdjąć skórkę z pomidora i pokroić w kostkę średniej wielkości razem z gniazdami nasiennymi. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Z wędzonki zdjąć osłonkę i także pokroić w mała kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła i wrzucić cebulkę. Delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną wędzonkę. Smażyć do zrumienienia wędliny i dodać pomidora. Chwilkę jeszcze razem smażyć cały czas mieszając. Zdjąć z patelni na talerzyk, aby trochę przestygło. Do miski wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz i energicznie mieszać trzepaczką przez 1-2 minuty. Do masy jajecznej dodać przestygniętą zawartość talerza i wymieszać widelcem. Na patelni rozgrzać masło i wlać 2 chochle masy jajecznej. Gdy spód się zetnie, i góra zrobi się galaretowata delikatnie obrócić na drugą stronę i dosmażyć omlet. Usmażony zsunąć na talerz, posypać posiekanym koperkiem i podawać gorące. Smacznego!