monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne śniadanko na początek śnieżnego dnia:)

Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką

 

  • Składniki na porcje dla 2 dorosłych osób i 2 dzieci:)
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mleka (może być woda)
  • 3 plastry wędzonki
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką
Pomidora umyć. naciąć na wierzchołku na krzyż i na 2-3 minuty włożyć do wrzątku. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i włożyć do zimnej wody na 1-2 minuty. Zdjąć skórkę z pomidora i pokroić w kostkę średniej wielkości razem z gniazdami nasiennymi. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Z wędzonki zdjąć osłonkę i także pokroić w mała kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła i wrzucić cebulkę. Delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną wędzonkę. Smażyć do zrumienienia wędliny i dodać pomidora. Chwilkę jeszcze razem smażyć cały czas mieszając. Zdjąć z patelni na talerzyk, aby trochę przestygło. Do miski wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz i energicznie mieszać trzepaczką przez 1-2 minuty. Do masy jajecznej dodać przestygniętą zawartość talerza i wymieszać widelcem. Na patelni rozgrzać masło i wlać 2 chochle masy jajecznej. Gdy spód się zetnie, i góra zrobi się galaretowata delikatnie obrócić na drugą stronę i dosmażyć omlet. Usmażony zsunąć na talerz, posypać posiekanym koperkiem i podawać gorące. Smacznego!
Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką
Do miski wbić jajka, dodać mleko i przyprawy
Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką
na talerz wyłożyć zawartość patelni aby delikatnie przestygło
Omlet z pomidorkiem, cebulką i wędzonką
Do masy jajecznej dodać podsmazoną wędzonkę z warzywami i wymieszac

Tagi:

jajko jajka omlet