Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Omlet ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na szparagi trwa krótko, więc korzystamy z niego intensywnie. Dziś szparagi w wersji śniadaniowej- w postaci omleta z papryką, szynką, mozzarellą i pomidorkami.

Omlet ze szparagami

Składniki:

Omlet ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Omlet ze szparagami

ETAP 1:

Omlet ze szparagami
Szparagi gotujemy i kroimy na mniejsze kawałki

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, odcedzamy i kroimy na kawałki.

Paprykę i pomidorki myjemy. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory na połówki.

Ser kroimy w plasterki.

Szynkę kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Omlet ze szparagami
Łączymy żółtka, mleko i mąkę, miksujemy krótko

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z mlekiem i mąką, dodajemy ostrą paprykę mieloną, sól i pieprz.

ETAP 3:

Omlet ze szparagami
Do żółtek, mąki i mleka dodajemy szparagi, paprykę, szynkę i ser

Do żółtek, mąki i mleka dodajemy szparagi, paprykę, szynkę i ser, mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.

ETAP 4:

Omlet ze szparagami
Omlet smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy ciasto. Smażymy ok. 5 minut, po czym omlet przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut.

Na wierzch omleta wykładamy pomidorki.