Sposób przygotowania:
Omlet ze szparagamiETAP 1:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, odcedzamy i kroimy na kawałki.
Paprykę i pomidorki myjemy. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory na połówki.
Ser kroimy w plasterki.
Szynkę kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z mlekiem i mąką, dodajemy ostrą paprykę mieloną, sól i pieprz.
ETAP 3:
Do żółtek, mąki i mleka dodajemy szparagi, paprykę, szynkę i ser, mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
ETAP 4:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy ciasto. Smażymy ok. 5 minut, po czym omlet przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut.
Na wierzch omleta wykładamy pomidorki.