kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Omlet ze szparagami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo puszysty i wysoki omlet z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i aromatycznymi pomidorami. Przepyszne niedzielne śniadanko dla całej rodziny.

Omlet ze szparagami i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet ze szparagami i pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Omlet ze szparagami i pomidorami
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy. Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.
Omlet ze szparagami i pomidorami
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy.
Omlet ze szparagami i pomidorami
Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki.
Omlet ze szparagami i pomidorami
Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną.Etap 3
Omlet ze szparagami i pomidorami
Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę.