Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Omlet ze szparagami i szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Późny i szybki obiadek, może być lunch albo kolacja, u mnie to remanent w lodówce.

Omlet ze szparagami i szynką parmeńską

Składniki:

Omlet ze szparagami i szynką parmeńską

 

  • kilka szparagów, mogą być już wcześniej podgotowane, jeżeli nie to lekko podgotować
  • 2 - 3 plasterki szynki (parmeńska lub inna suszona - u mnie szwarcwaldzka)
  • 4 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • sól, pieprz,
  • po łyżce oliwy i masła

Sposób przygotowania:

Omlet ze szparagami i szynką parmeńską
Zostały Ci szparagi z obiadu? Szynka z kolacji? Typowe danie - jak polski bigos - "remanentowe". Resztki z lodówki. Ale efekt końcowy wart zachodu... Szparagi, jeżeli świeże, podgotuj ok. 2 minut w osolonej i posłodzonej wodzie (po ok. 2 łyżeczki na 4 litry wody). Jeżeli "wczorajsze", wyjmij tylko z lodówki. Szparagi pokrój na dość duże kawałki (główki odłóż) i podsmaż na maśle razem z pokrojoną w paski szynką. Jajka ubij z mlekiem na puszystą pianę i wylej na rozgrzany tłuszcz. Smaż, zgarniając masę jajeczną od brzegów do środka patelni, aż omlet będzie miał w miarę stałą konsystencję. Smaż dalej, już na mniejszym ogniu, aż omlet da się swobodnie ruszać na patelni. Na wierzchu połóż szparagi z szynką, złóż na połowę i smaż, aż omlet się zrumieni. Obróć na drugą stronę, dosmaż, i podawaj - udekorowane główkami szparagów.