Sposób przygotowania:
Omlet ze szparagami i szynką parmeńską
Zostały Ci szparagi z obiadu? Szynka z kolacji? Typowe danie - jak polski bigos - "remanentowe". Resztki z lodówki. Ale efekt końcowy wart zachodu... Szparagi, jeżeli świeże, podgotuj ok. 2 minut w osolonej i posłodzonej wodzie (po ok. 2 łyżeczki na 4 litry wody). Jeżeli "wczorajsze", wyjmij tylko z lodówki. Szparagi pokrój na dość duże kawałki (główki odłóż) i podsmaż na maśle razem z pokrojoną w paski szynką. Jajka ubij z mlekiem na puszystą pianę i wylej na rozgrzany tłuszcz. Smaż, zgarniając masę jajeczną od brzegów do środka patelni, aż omlet będzie miał w miarę stałą konsystencję. Smaż dalej, już na mniejszym ogniu, aż omlet da się swobodnie ruszać na patelni. Na wierzchu połóż szparagi z szynką, złóż na połowę i smaż, aż omlet się zrumieni. Obróć na drugą stronę, dosmaż, i podawaj - udekorowane główkami szparagów.