85martita

85martita

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Opieńki duszone w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Opieńki doskonale smakują z ryżem, albo z ziemniakami

Opieńki duszone w śmietanie

Składniki:

Opieńki duszone w śmietanie

 

  • 75 dkg młodych , świeżych opieniek,
  • sól,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki bulionu,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • pieprz
  • tymianek,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Opieńki duszone w śmietanie
Grzyby oczyścić, odciąć prawie całe trzony, opłukać, wrzucić na osolony wrzątek, obgotować., dokładnie odsączyć. cebule posiekać, przesmażyć na maśle, dodać grzyby dusić 5 minut, podlać gorącym bulionem, dusić na małym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do grzybów, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku sola i pieprzem, posypać listkami tymianku lub posiekaną natka pietruszki