Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Oponki 3

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekkie i proste w wykonaniu. dodatkowym bonusem są mini pączusie ;-)

Oponki 3 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Oponki 3

 

  • mąka - 4i1/2 szklanki
  • maka do obsypania stolnicy - ok 1 szklanki
  • mleko(cieple) - 1 szklanka
  • woda (ciepła) - 1/4 szklanki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 sztuka (mała torebka)
  • drożdże instant - 8 gram
  • cukier - 4 łyżki
  • masło roztopione - 100 gram
  • cukier puder - 500gram( do zrobienia lukru)
  • olej - do smażenia i posmarowania miski

 

 

Sposób przygotowania:

Oponki 3
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i wodą z łyżką cukru. odstawiamy na 10minut. Po tym czasie dodajemy jajka, resztę cukru i cukier waniliowy - mieszamy. Stopniowo dosypujemy maki i wyrabiamy ciasto. gdy składniki nam się połącza przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na obsypaną mąką stolnicę wyrabiamy jeszcze chwile. rozwałkowujemy na około 1cm grubości i kubkiem wycinamy okręgi a w nim kieliszkiem mniejsze. oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia ( w tym czasie możemy smażyć mini pączusie:) Oponki pieczemy w głębokim oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze. *Lukier: mieszamy cukier puder z gorącą wodą. Dodajemy po łyżce wody do cukru pudru ciągle mieszając. Nie przesadźmy z ilością wody, gdyż lukier będzie nam spływał z oponek. Ja robię o konsystencji gęstej śmietany;)
Oponki 3
Rowałkowane ciasto na 1cm, wykrawamy kubkiem koła a kieliszkiem wśrodku mniejsze
Oponki 3
Mini pączusie którewykorzystałam i upiekłamze środka oponek

Tagi:

jajko jajka mak