Sposób przygotowania:
Oponki 3
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i wodą z łyżką cukru. odstawiamy na 10minut. Po tym czasie dodajemy jajka, resztę cukru i cukier waniliowy - mieszamy. Stopniowo dosypujemy maki i wyrabiamy ciasto. gdy składniki nam się połącza przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na obsypaną mąką stolnicę wyrabiamy jeszcze chwile. rozwałkowujemy na około 1cm grubości i kubkiem wycinamy okręgi a w nim kieliszkiem mniejsze. oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia ( w tym czasie możemy smażyć mini pączusie:) Oponki pieczemy w głębokim oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze. *Lukier: mieszamy cukier puder z gorącą wodą. Dodajemy po łyżce wody do cukru pudru ciągle mieszając. Nie przesadźmy z ilością wody, gdyż lukier będzie nam spływał z oponek. Ja robię o konsystencji gęstej śmietany;)
Polpal
Agiatis
To prawda, znam jeszcze inne nazwy owych pączków ale to już inna bajka;)
evita0007
Agiatis
oponka w twoim wydaniu - to ja też taką oponką chce być;)
edytaha
Agiatis
Zachęcam do zrobienia;)