Sposób przygotowania:
Oponki bawarskie
Mąkę przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy podgrzane mleko. Nie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy jajko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki ok 25 sztuk i formujemy z nich kulki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Każdą kulkę rozciągamy tak aby powstał grubszy brzeg. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Odsączamy z tłuszczu i posypujemy drobnym cukrem.
Smacznego.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki ok 25 sztuk i formujemy z nich kulki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Każdą kulkę rozciągamy tak aby powstał grubszy brzeg. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Odsączamy z tłuszczu i posypujemy drobnym cukrem.
Smacznego.