Sposób przygotowania:
Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym
Ser wycisnąć przez prasownicę do miski, dodajemy jajka, cukier, margarynę dosypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i dobrze mieszamy najlepiej przeciskać między palcami i na końcu szczypta soli. Jak jest już ciasto dość rozmieszane przekładamy małymi kawałkami na stolnicę. Wałkujemy na około 0,5 cm i wycinamy kółeczka (ja używam do tego puszki po orzeszkach solonych a mniejszą w środku odciętą górną częścią z butelki plastikowej tak około 1,5 cm od korka a w korku robię małą dziurkę nożem aby powietrze mogło uchodzić przy wykrajaniu.) Z małych 2 placuszków wyciętych ze środka robię pączusie. Czyli, jeden placuszek lekko rozciągamy palcami i zwilżamy wodą brzegi po czym nakładamy maleńką łyżeczką do espresso dżem nakładamy na nią drugi placuszek delikatnie i zaklejamy brzegi. Tak sklejony pączuś odwracamy w poprzek i jak kółeczkiem lekko przejeżdżamy po stolnicy tak aby docisnęły się klejone brzegi. W garnku rozgrzewamy olej (głębokie pieczenie ) i na gorący wkładamy wycięte oponki i pączusie smażymy z obu stron na lekko brązowe. Wykładamy na ręcznik papierowy aby wchłoną nadmiar oleju, przekładamy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smaczne do kawy. Życzę smacznego :)