suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Oponki Jolki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne oponki idealne na deser i przyjęcie

Oponki Jolki

Składniki:

Oponki Jolki

 

  • 0,5 kg białego sera (najlepiej półtłustego);
  • 0,5 kg mąki
  • 3 jaja;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 1 i 0,5 łyżki sody oczyszczanej;
  • olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Oponki Jolki
Ser mielimy w maszynce do mielenia mięsa, dodajemy jaja, cukier oraz mąkę wymieszana z sodą, wyrabiamy dobrze ciasto, następnie wyjmujemy je na stolnicę i rozwałkowujemy na cienkie placki. Dużą szklanką wykrajmy kółka, a dziurki w nich kieliszkami (można również użyć foremek do ciastek wtedy oponki nabiorą ciekawych kształtów0 . Ciastka smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, po upieczeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu, gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. Z przepisu wyjdzie ok 50 oponek

Tagi:

sery ser