Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Oponki -kawa zbożowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i zaskakujące w smaku oponki,posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Najlepsze zaraz po upieczeniu z filiżanką kawy lub herbaty.

Oponki -kawa zbożowa

Składniki:

Oponki -kawa zbożowa

Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 10 dag sera białego mielonego
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kawy zbożowej
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju

Smażenie

  • olej

Dekoracja

  • cukier puder
  • lukier

Sposób przygotowania:

Oponki -kawa zbożowa

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm , szklanką wycinamy kółka, w środku kieliszkiem robimy otwór.

Smażenie

Olej rozgrzewamy i smażymy oponki na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy ,osączamy z nadmiaru tłuszczu.

Dekoracja

Oponki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.