Sposób przygotowania:
Oponki serowo-cytrynowe i serowo-migdałowe
Z podanych składników zagniatamy dość luźne ciasto- mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, skórką otartą z 1 cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość mieszamy. Dodajemy masło oraz ser- siekamy nożem. Robimy dołek, wybijamy jajka, dodajemy alkohol - całość zarabiamy. Możemy lekko podsypywać mąką, ale starajmy się tego unikać.
Ciasto dzielmy na połowę. Do jednej połowy dodajemy migdały i jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm - za pomocą specjalnej obręczy lub szklanki.
Dziurkę robimy kieliszkiem lub foremką do ciasteczek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż ładnie się zezłocą.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lukrujemy lukrem przygotowanym na bazie soku z porzeczki i drugim- na soku z cytryny. Możemy udekorować czekoladowymi ozdobami. Smaczne są również posypane tylko cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto dzielmy na połowę. Do jednej połowy dodajemy migdały i jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm - za pomocą specjalnej obręczy lub szklanki.
Dziurkę robimy kieliszkiem lub foremką do ciasteczek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż ładnie się zezłocą.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lukrujemy lukrem przygotowanym na bazie soku z porzeczki i drugim- na soku z cytryny. Możemy udekorować czekoladowymi ozdobami. Smaczne są również posypane tylko cukrem pudrem. Smacznego!
jaNina
Alex_M
Ewa