Sposób przygotowania:
Oponki z sosem z owoców jagodowych
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie ciasto. Maszynkę rozgrzać, szybko nalewać po jednej łyżce stołowej ciasta w każde zagłębienie, piec kilka minut do zrumienienia. Jeśli jest to konieczne, przed każdym nalaniem ciasta, delikatnie smarować zagłębienia maszynki olejem. Oponki wyjmować drewnianym lub plastikowym narzędziem (ja to robiłam patyczkiem do szaszłyków), układać na kratce kuchennej. SOS: Owoce rozmrozić (trzeba pamiętać o tym dostatecznie wcześniej). Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia nie mieszając, jednocześnie uważając, żeby karmel się nie przypalił. Dodać owoce wraz z sosem, jaki się wytworzył, wlać kremówkę. Podgrzewać lekko mieszając, aż karmel się rozpuści. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu, zagotować i odstawić z palnika.