Sposób przygotowania:
Oranżowy ,,rozklapciały,, kurczak
Kurczaka umyć i osuszyć . Odciąć szyjkę , końcówki skrzydeł , kuper , skóry z tłuszczem przy otworze brzusznym . Przeciąć przez środek piersi . Rozłożyć dociskając tak by kręgosłup sie wyłamał . Od środka usunąć kości żeber i dolny odcinek szyjki - tak by kurczak pozostał połączony . Wymieszać olej z papryką , majerankiem , pieprzem i solą . Natrzeć kurczaka pastą przyprawową .Zostawić na minimum 30 minut. Pomarańcze obrać ze skórek i pokroić w plastry . Ułożyć je na płasko i posypać cukrem ( na każdy plaster minimum 1 łyżeczkę ). Kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia i obłożyć plastrami pomarańczy. Rękaw umieścić na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika . Nastawić na 180 *C i piec 1 godzinę od chwili kiedy się temperatura ustali . Wyjąć . Rozciąć rękaw . Zlać sos z pieczenia . Kurczaka ułożyć na dużym półmisku i obłożyć upieczonymi cząstkami pomarańczy . * Pomarańcze muszą być z tych słodkich bo inaczej po upieczeniu mogą być gorzkie .