amie7

amie7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Orientalne kuleczki z indyka w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orientalne, chrupiące kuleczki świetnie nadają się na przyjęcia jako przystawka.

Orientalne kuleczki z indyka w sezamie

Składniki:

Orientalne kuleczki z indyka w sezamie

 

  • 500 g mięsa z indyka na kotlety
  • 1 jajko
  • kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 6 łyżek ziarna sezamu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka curry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Orientalne kuleczki z indyka w sezamie
Wykonanie: Kajzerkę namoczyć w mleku odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Tak przygotowaną kajzerkę połączyć ze zmielonym mięsem z indyka. Do mięsa z bułką dodajemy: jajko, 3 łyżki sezamu, łyżeczkę curry oraz łyżeczkę papryki i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki a następnie obtaczamy je dokładnie w ziarnach sezamu. Kuleczki smażymy na bardzo gorącym głębokim oleju.Kuleczki są bardzo łagodne w smaku i rewelacyjnie komponują się z różnego rodzaju sosami. Ogromną zaletą kuleczek jest ich uniwersalność: smakują na ciepło i na zimno, można je jeść z sosem jako przystawkę lub z ziemniakami, frytkami jako danie obiadowe.