Sposób przygotowania:
Orkiszowa chałka pełnoziarnista
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.Masło rozpuszczamy w ciepłym mleku i połowę wlewamy do mąki, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn - mieszamy drewnianą łyżką.Jaja roztrzepujemy na jednolitą masę i wlewamy do ciasta - mieszamy łyżką.Na koniec wlewamy pozostałe mleko z masłem, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (u mnie około 40 minut). W międzyczasie robimy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płatki, cukier i schłodzone masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie kruche sypiące się ciasto. Wkładamy do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką, (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części a każdą część dzielimy na 3 w miarę równe kawałki. Z każdego kawałka robimy rulonik o długości około 20-30 cm, następnie przenosimy na papier do pieczenia i splatamy w gruby warkocz. Warkocz za pomocą papieru układamy:1. na blaszce - chałka wyrośnie na boki i będzie bardziej płaska,2. w formie do keksówki - wyrośnie do góry, patrz zdjęcie 3. przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Na koniec smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Piec w 180 stopniach przez około 25 - 35 minut Podajemy z masełkiem i ulubionym dżemem :) Smacznego :)