Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakują naprawdę rewelacyjnie i w moim domu sprawdziły się już niejednokrotnie. Babeczki nie zawierają białego cukru, a są słodzone miodem i zamiast mąki pszennej użyłam zdrowszej - orkiszowej.

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru

Około 7 sztuk:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 75g masła/margaryny
  • 50 ml/70g miodu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru

Masa:

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru
Masę na babeczki należy wymieszać jedynie do połączenia się składników, ale dokładnie.

Masło lub margarynę oraz miód należy roztopić i ostudzić - ale nie koniecznie całkowicie.
W jednej misce połączyć mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko z jogurtem.
Zawartość obu misek wymieszać ze sobą, a następnie z rozpuszczonym tłuszczem i miodem.

Wypełnianie papilotek:

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru
Papilotki nie powinny być wypełnione całkowicie.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, w które należy wlać po 1-2 łyżkach masy.
Następnie w każdą papilotkę z ciastem włożyć po 2-3 kawałki mandarynki i całość uzupełnić resztą masy.

Pieczenie:

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru
Babeczki najlepiej studzić na kratce do pieczenia.

Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 23-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Babeczki wyjęte z formy należy ostudzić na kratce.