Sposób przygotowania:
Orkiszowe bułeczki lniane
W miseczce rozcieramy drożdże z miodem, dodajemy odrobinę wody i łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól i siemię i mieszamy, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę - mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody i wyrabiamy.Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30-40 minut). Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 9-10 części i formujemy bułeczki:porcję ciasta rolujemy i delikatnie robimy supełek, a końce zawijamy pod spód bułeczki. (zdjęcie etap 3) Gotowe bułeczki układamy na blaszce, smarujemy letnim mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Piec w 200 stopniach około 10 - 15 minut.Upieczone bułeczki wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego :)