Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pierogi z mąki orkiszowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi z mąki orkiszowej z kapustą to zdrowa i smaczna wersja pierogów, zwłaszcza dla osób, które są na diecie zasadowej.

Pierogi z mąki orkiszowej

Składniki:

Pierogi z mąki orkiszowej

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • Farsz:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z mąki orkiszowej
Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól, olej oraz tyle gorącej wody aby zarobić ciasto. Ciasto zarabiać, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie rozwałkować, wycinać średnie kwadraty, na każdy nakładać porcję farszu i lepić pierogi. Farsz: Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i pozostawić do wystudzenia, a następnie posiekać nożem na drobno. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie, od czasu wypłynięcia na wierzch gotować kilka minut. Podawać od razu po przygotowaniu polane olejem.