kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Orłowski śmietnik rybny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Często robię to danie jednogarnkowe, wszystko w jednym garnku.

Orłowski śmietnik rybny

Składniki:

Orłowski śmietnik rybny

 

  • 2 duże cebule
  • 50 dag kapusty pekińskiej
  • 75 dag ziemniaków
  • sok z 1/2 cytryny
  • 40 dag filetów z ryb morskich
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 4 łyżki margaryny lub oleju
  • 1 szklanka rosołu
  • 4 łyżki mąki
  • garść posiekanej zieleniny
  • 3 łyżki ostrej musztardy

Sposób przygotowania:

Orłowski śmietnik rybny
Rybę pokroić w sporą kostkę, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, odstawić do chłodu na 30 min. Następnie obtoczyć je w mące i usmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Kapustę grubo poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, razem z kapustą dodać do cebuli i zalać rosołem - dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, ewentualnie doprawić do smaku. Musztardę wymieszać ze śmietaną i mąką. Dodać do jarzyn i dusić, delikatnie mieszając, aż zacznie sos gęstnieć, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Wymieszać z usmażoną rybą i posypać obficie zieleniną.

Tagi:

ryba ryby