Oryginalna kasza Kuba

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna oryginalna receptura na kaszę "Kuba"

Oryginalna kasza Kuba

Składniki:

Oryginalna kasza Kuba

 

  • 2 garście suszonych grzybów
  • 25 dag kaszy jęczmiennej
  • 5 dag smalcu
  • 1 cebula
  • ok. 3 dag skwarek
  • kminek tłuczony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Oryginalna kasza Kuba
Grzyby namoczyłam w zimnej wodzie. Kaszę opłukałam i osączyłam. Następnie podsmażyłam ją na łyżce smalcu, zalałam ok 750 ml posolonej wody i gotowałam do miękkości. W tym czasie cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na małej ilości smalcu. Dodałam odciśnięte i pokrojone grzyby, pokrojone drobno skwarki, kminek i natkę pietruszki. Dusiłam ok 10- 15 minut. Do grzybów dodałam ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiłam majerankiem, pieprzem oraz solą. Dobrze wymieszałam. Małe miseczki do zapiekania wysmarowałam resztą smalcu i rozdzieliłam do nich mieszankę z grzybami. Skropiłam pozostałym rozgrzanym tłuszczem i wstawiłam do piekarnika w 180.sc przez 20-25 minut do zrumienienia. Miseczki do zapiekania muszą być żaroodporne tzw. " Kokilki"