asiakuchareczka

asiakuchareczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Oryginalne sajgonki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna przekąska na imprezy i nie tylko

Oryginalne sajgonki

Składniki:

Oryginalne sajgonki

 

  • Papier ryżowy ,
  • mięso mielone wołowe lub wołowo- wieprzowe ,
  • imbir,
  • kapusta pekińska,
  • grzyby mun pól opakowania,
  • makaron sojowy ,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • sól ,
  • pieprz ,
  • sól,
  • olej.
  • Na 1 kg mięsa przypada 2 kg reszty składników

Sposób przygotowania:

Oryginalne sajgonki
Makaron i grzyby mun moczymy w zimnej wodzie przez ok 1 godziny, potem odcedzamy z wody. Mięso mielimy , kapustę, makaron, grzyby drobniutko siekamy. Marchewkę , cebulę i imbir ścieramy(marchewka i cebula na dużych oczkach , imbir na drobnych).

Wszystkie składniki mieszamy dodając około pół łyżki soli i pieprz do smaku. Farszu nie można ugniatać gdyż puści sok i będzie niedobry. Przygotowujemy mikę z zimną wodą . Papier moczymy w wodzie otrzepujemy około 3 sekund tak żeby nie było wody.

Kładziemy na desce i czekamy aż namięknie . Na papier kładziemy około 1,5 łyżki farszu formując go w rulonik. Zwijamy jak krokiety czyli najpierw boki potem spód. Musimy uważać , żeby nie było pęcherzyków powietrza ponieważ potem nieładnie wygąda.

Sklejamy dokładnie brzeg i tak zwijamy resztę. Na tyle farszu proponuję 2 opakowania papieru. Sajgonki smażymy w głębokim oleju do zrumienienia. Podajemy gorące.Ewentualnie można wcześniej podsmażyć na blady kolor i zostawić nawet na 1 dzięń a potem usmażyć na ciemno złoty kolor. Najlepiej smakuje z sosem do sajgonek.