Sposób przygotowania:
Oryginalne sajgonki
Makaron i grzyby mun moczymy w zimnej wodzie przez ok 1 godziny, potem odcedzamy z wody. Mięso mielimy , kapustę, makaron, grzyby drobniutko siekamy. Marchewkę , cebulę i imbir ścieramy(marchewka i cebula na dużych oczkach , imbir na drobnych).
Wszystkie składniki mieszamy dodając około pół łyżki soli i pieprz do smaku. Farszu nie można ugniatać gdyż puści sok i będzie niedobry. Przygotowujemy mikę z zimną wodą . Papier moczymy w wodzie otrzepujemy około 3 sekund tak żeby nie było wody.
Kładziemy na desce i czekamy aż namięknie . Na papier kładziemy około 1,5 łyżki farszu formując go w rulonik. Zwijamy jak krokiety czyli najpierw boki potem spód. Musimy uważać , żeby nie było pęcherzyków powietrza ponieważ potem nieładnie wygąda.
Sklejamy dokładnie brzeg i tak zwijamy resztę. Na tyle farszu proponuję 2 opakowania papieru. Sajgonki smażymy w głębokim oleju do zrumienienia. Podajemy gorące.Ewentualnie można wcześniej podsmażyć na blady kolor i zostawić nawet na 1 dzięń a potem usmażyć na ciemno złoty kolor. Najlepiej smakuje z sosem do sajgonek.
Wszystkie składniki mieszamy dodając około pół łyżki soli i pieprz do smaku. Farszu nie można ugniatać gdyż puści sok i będzie niedobry. Przygotowujemy mikę z zimną wodą . Papier moczymy w wodzie otrzepujemy około 3 sekund tak żeby nie było wody.
Kładziemy na desce i czekamy aż namięknie . Na papier kładziemy około 1,5 łyżki farszu formując go w rulonik. Zwijamy jak krokiety czyli najpierw boki potem spód. Musimy uważać , żeby nie było pęcherzyków powietrza ponieważ potem nieładnie wygąda.
Sklejamy dokładnie brzeg i tak zwijamy resztę. Na tyle farszu proponuję 2 opakowania papieru. Sajgonki smażymy w głębokim oleju do zrumienienia. Podajemy gorące.Ewentualnie można wcześniej podsmażyć na blady kolor i zostawić nawet na 1 dzięń a potem usmażyć na ciemno złoty kolor. Najlepiej smakuje z sosem do sajgonek.
ana9
asiakuchareczka
ana9
Robię takie sajgonki od jakichś 10 lat a przepis znalazłam na papierze ryżowym. Może ten chińczyk też:)
ana9
A może to ten chińczyk podał przepis firmie produkującej papier ryżowy? Wcale nie wykluczone!:))
asiakuchareczka
asiakuchareczka
ana9
Przepraszam, tak się trochę droczyłam?) A tak na poważnie, to być może w Chinach takie sajgonki są tak popularnym daniem jak u nas schabowy czy mielony, gdzie większość polaków robi je niemal identycznie.
asiakuchareczka
Być może lub też może być.Przepis dostałam od Chińczyka z którym miałam kiedyś okazję pracować.Robił takie same sajgonki u siebie w kraju jak i tutaj w Polsce.:D
Mono Noke