Sposób przygotowania:
Orzechowa krówka
Orzechy zmielić, a białka ubić na sztywną pianę. W momencie kiedy zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Miksować, aż całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę ziemniaczaną z octem. Na końcu wsypać zmielone orzechy włoskie. Wmieszać je w pianę białkową za pomocą łopatki. Podzielić na 2 części i upiec oddzielnie w takich samych blaszkach (21x25) Piec w 170*C przez ok 30min. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, a kiedy napęcznieje delikatnie podgrzewać, aż się rozpuści. Krówki włożyć do garnka i zalać 1 szklanką śmietanki. Kiedy zaczną się rozpuszczać wlewać po trochę resztę kremówki. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukierków. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kiedy krem zacznie gęstnieć przełożyć blaty orzechowe. 1/3 kremu pozostawić. Posmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać kakao i nałożyć krem do rękawa cukierniczego. Wycisnąć rozetki, jak krem będzie bardzo gęsty. Smacznego!
Weronika91
Alex_M
Mniam1
O tak! Słodkie, kaloryczne, ale wciągające jak torty bezowe :)))))
marietta