SUPERPRZEPIS

Orzechowa krówka

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Orzechowa krówka Więcej zdjęć (5)

Ciasto chociaż słodkie, to bardzo smaczne i uzależniające. Polecam dla wielbicieli orzechów i krówek oraz tym co nie liczą kalorii :)

Składniki:

Orzechowa krówka

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa krówka
Orzechy zmielić, a białka ubić na sztywną pianę. W momencie kiedy zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Miksować, aż całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę ziemniaczaną z octem. Na końcu wsypać zmielone orzechy włoskie. Wmieszać je w pianę białkową za pomocą łopatki. Podzielić na 2 części i upiec oddzielnie w takich samych blaszkach (21x25) Piec w 170*C przez ok 30min. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, a kiedy napęcznieje delikatnie podgrzewać, aż się rozpuści. Krówki włożyć do garnka i zalać 1 szklanką śmietanki. Kiedy zaczną się rozpuszczać wlewać po trochę resztę kremówki. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukierków. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kiedy krem zacznie gęstnieć przełożyć blaty orzechowe. 1/3 kremu pozostawić. Posmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać kakao i nałożyć krem do rękawa cukierniczego. Wycisnąć rozetki, jak krem będzie bardzo gęsty. Smacznego!  
Orzechowa krówka
Do ubitych białek na końcu wsypać zmielone orzechy.
Orzechowa krówka
Upiec dwa takiej samej wielkości, blaty orzechowego ciasta.
Orzechowa krówka
Cukierki krówki rozpuścić w kremówce na małym ogniu.
Orzechowa krówka
Masę krówkową odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.