Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Orzechowa krówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto krówkowo-orzechowe z powidłami

Orzechowa krówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orzechowa krówka

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 lyżek cukru
  • 6 lyżek zmielonych orzechów
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa krówkowa:
  • 200 g Kasi
  • 400 g masy krówkowej
  • Masa śmietanowa:
  • 300 ml smietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 lyzeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki kakao
  • Reszta:
  • Mielone orzechy
  • Powidła mirabelkowe
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa krówka
Bialka ubić na sztywno z cukrem, nastepnie zmiksowac z żółtkami. Dodać przesitowaną make z proszkiem oraz wsypać orzechy. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w 180 stopniach. Przeciąc na pół.
Kasie ubić na puch. Stopniowo dodawać mase krówkową cały czas miksując.
Wode wymieszać z wódką i nasaczyć biszkopty. Pierwszyposmarować powidłami,a nastepnie masą masą krówkową.Przykryc drugim biszkoptem.
Przygotować zelatynę. Śmietane ubić na najwyższych obrotach na puch. Dodać cukier puder i kakao. Zmiksowac i wlac zimną żelatynę. Posmarować masa biszkopta. Na wierzch posypać mielonymi orzechami.
Orzechowa krówka
biszkopta przecinamy na pół, ale jesli nam to nie wychodzi mozna upiec 2 ciensze
Orzechowa krówka
masło ucieramy na puch, a nastepnie dodajemy po lyzce masy krowkowej caly czas miksujac
Orzechowa krówka
biszkopt smarujemy powidłami zeby ozywic smak naszego ciasta