Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Boża krówka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ta krówka rozpływa się w ustach.

Boża krówka

Składniki:

Boża krówka

 

  • Mąka -500 g
  • Miód -4 łyżki
  • Jajka -2 szt
  • Masło -1/2 kostki
  • Cukier waniliowy -2 opakowania
  • Soda -1łyżeczka
  • Cukier -1/2 szkl.
  • Śmietana 36% -0,5l
  • Galaretka cytrynowa -1 szt
  • Śmietan-fix - 1 opakowanie
  • Cukier puder -2 łyżki
  • Krówki kruche -200 g
  • Mleko -6 łyżek
  • Orzechy włoskie -200 g

 

Sposób przygotowania:

Boża krówka
CIASTO

Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno.
Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta.

KREM

Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia.
Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.
Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze ubić.
Gęsty kremem przełożyć placek.

POLEWA

Mleko wlać do rondelka, włożyć krówki i na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia krówek, ciągle mieszając.
Zimną polewą krówkową polać wierzch ciasta i posypać orzechami.

Tagi:

jajko jajka