aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Orzechowa masa w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto francuskie z masą orzechową

Orzechowa masa w cieście francuskim

Składniki:

Orzechowa masa w cieście francuskim

 

  • Ciasto francuskie:
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny Kasi lub Palmy
  • 2 żótka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 25 dkg cukru pudru
  • 9 żółtek
  • 1 litr białek
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa masa w cieście francuskim
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, jak na makaron. Przygotowane ciasto przedzielić na pół i włożyć do lodówki na 40 minut. Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Żótka utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać orzechy, proszek i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Jedną część ciasta rozwałować i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Drugie ciasto rozwałkować i ułożyć na masie orzechowej. Ciasto piec około 30 minut w temp. 200 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto