Sposób przygotowania:
Orzechowe ciasteczka z cynamonemETAP 1:
15 dag orzechów zmielić w młynku do żółtego sera lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, resztę posiekać.
ETAP 2:
Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem, przesiać, wymieszać z połową mielonych orzechów.
ETAP 3:
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia się składników.
ETAP 4:
Na końcu dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i płatki owsiane. Zagnieść ciasto ręcznie lub wymieszać za pomocą haków.
ETAP 5:
Uformować kulki, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
ETAP 6:
Spłaszczyć, posmarować białkiem, posypać mielonymi orzechami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.