Sposób przygotowania:
Orzechowe ciasto.
15 dag orzechów zmielić i lekko przyrumienić na patelni, pozostałe drobno pokroić. Czekoladę drobno posiekać. Margarynę utrzeć stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, sól i po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo, po jednej łyżce, dodawać do masy. Cały czas ucierać. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać orzechy i czekoladę. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 – 200stopni C przez ok. 60 min.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto nakłuć patyczkiem i nasączyć rumem.
Polewa: stopić w rondelku margarynę, dodać pokruszoną czekoladę, dolać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej. Gładką polewą posmarować wystudzone ciasto. (można użyć gotowej polewy). Udekorować wg uznania.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto nakłuć patyczkiem i nasączyć rumem.
Polewa: stopić w rondelku margarynę, dodać pokruszoną czekoladę, dolać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej. Gładką polewą posmarować wystudzone ciasto. (można użyć gotowej polewy). Udekorować wg uznania.
yola