Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Orzechowe ciasto.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniały smak orzechów laskowych i czekolady piesci podniebienie.

Orzechowe ciasto.

Składniki:

Orzechowe ciasto.

 

  • 20 dag mąki;
  • 25 dag orzechów laskowych;
  • 25 dag margaryny;
  • 15 dag cukru;
  • 4 jajka;
  • 1 cukier waniliowy (mały);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 5 łyżek rumu;
  • 10 dag czekolady gorzkiej;
  • Szczypta soli;

 

  • Polewa;
  • 10 dag gorzkiej czekolady;
  • 1 łyżka margaryny;
  • 1 łyżka wody

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasto.
15 dag orzechów zmielić i lekko przyrumienić na patelni, pozostałe drobno pokroić. Czekoladę drobno posiekać. Margarynę utrzeć stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, sól i po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo, po jednej łyżce, dodawać do masy. Cały czas ucierać. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać orzechy i czekoladę. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 – 200stopni C przez ok. 60 min.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto nakłuć patyczkiem i nasączyć rumem.
Polewa: stopić w rondelku margarynę, dodać pokruszoną czekoladę, dolać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej. Gładką polewą posmarować wystudzone ciasto. (można użyć gotowej polewy). Udekorować wg uznania.