pocztylion2221

pocztylion2221

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Orzechowe cudo przetestowane z gazety:)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wynalazłam przepis w gazecie i wypróbowałam ciasto jest przepyszne...

Orzechowe cudo przetestowane z gazety:)

Składniki:

Orzechowe cudo przetestowane z gazety:)

 

  • ciasto:
  • pół kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • polewa:
  • 1,5 szk pokrojonych włoskich orzechów
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 dag margaryny
  • masa budyniowa:
  • 2 szk mleka
  • 2 budynie karmelowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 margaryna
  • poncz:
  • ,5 szk wody mineralnej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kieliszek wódki
  • aromat wedle uznania

Sposób przygotowania:

Orzechowe cudo przetestowane z gazety:)
Ciasto:
Sodę rozpuścić w mleku, dodaj do przesianej mąki i pozostałe składniki wyrób. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj, dwie formy tej samej wielkości natłuść i wyłóż ciastem. Polewa miód cukier, margarynę wyłóż na patelnię wsyp orzechy i podsmaż, na złoto. Polewę wyłóż na jedno ciasto wyrównaj. Oba ciasta piecz w 180 stopniach ciasto bez polewy 15-18 minut z polewa 5 minut dłużej.
Masa:
Budynie rozrób z ,5 szk mleka ugotuj na reszczie mleka z cukrem. Wystudż i utrzyj z margaryną.
Poncz:
wszystkie składniki połącz z woda mineralną i posmaruj wystudzone ciasta. Na spodzie bez polewy orzechowej rozsmaruj masę budyniową i przykryj ciastem z polewą orzechową, dociśnij i schłodź. Smacznego!!

Tagi:

ciasto