Sposób przygotowania:
Orzechowe rustykalne serca- pierniczki
1. Miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. 2. Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąką, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną. Dodać jajka i przestudzony miód z cukrem. Wszystko zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, wmieszać je do ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc. 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Wykrawać serca za pomocą foremki. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach ( troszkę urosną). Piec w 180 st.C około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Po upieczeniu są miękkie, ale jeśli stwardnieją, należy umieścić je na kilka dni w puszce. Na pewno zmiękną. 4. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać wodę/ sok z cytryny i utrzeć. 5. Ostudzone pierniczki udekorować lukrem i połówkami orzechów. Przechowywać w puszce. Smacznego !