SUPERPRZEPIS

Pierniczki serca

  • aginaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Pierniczki serca Więcej zdjęć (5)

pyszne pierniczki czerwone serca

Składniki:

Pierniczki serca

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 masła,
  • 15 łyżek cukru,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • lukier dekoracyjny,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

Pierniczki serca
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką.
Pierniczki serca
ciasto na pierniczki zamrazamy przez 30 minut
Pierniczki serca
wycinamy serduszka z ciasta i ukladamy na blaszce
Pierniczki serca
po upieczeniu odstwiamy do ostudzenia pierniczki
Pierniczki serca
pierniczki smarujemy czerwonym lukrem .