Sposób przygotowania:
Pierniczki dla dużych chłopców
Z dwóch łyżek cukru zrobić karmel i zalać 1/8 l wody.Cukier, miód, karmel, przyprawę do pierników, cynamon i kakao zagotować.Odstawić do wystudzenia.Do mąki dodać masę miodową, sodę, jajko i stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto i odstawić na ok 30 min. W razie potrzeby do ciasta dodać dodatkową ilość mąki. W czasie rozwałkowywania ciasta podsypywać pod spób mąkę, tak aby ciasto nie przywarło do blatu. Z rozwałkowanego ciasta wycinać serca. Następie uciąć dolną część serca zdjęcie nr3 Odcięte skrawki można ponownie wykorzystać. Piec ok 15 min w tym 180C.Pierniczki ozdobić, malując na nich lukrem bieliznę. Malunek najlepiej zacząć od wykonania szkicu Ja do zdobienia użyłam Kolorowych lukrów w saszetkach, łatwiej jest używając specjalnych pisaków do pierników. Niestety w tym roku nie mogłam ich nigdzie znaleźć (a szukałam w kilku sklepach- dużych marketach i małych osiedlowych)
cos na słodko
Izka192
marietta
agnieszka32910