BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Orzechowe talarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto , orzechy laskowe , karmel i polewa czekoladowa , to wszystko sprawia ,że ciastka szybko znikają z talerza .

Orzechowe talarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe talarki

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe talarki
Z mąki , masła , 1 szklanki cukru i całego jajka zagniatamy kruche ciasto . Wkładamy do foliowego woreczka , wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia . Po tym czasie wyciągamy ciasto , wałkujemy na grubość 1 cm , wykrawamy za pomocą szklanki kółka.pieczemy 30 minut w 190 C.Po upieczeniu studzimy . Obieramy orzechy ze skorupek . 1 szklankę cukru karmelizujemy z 1 łyżką masła oraz z 2 łyżkami ciepłej wody . Karmelem polewamy każdy talarek . szybko układamy po parę orzechów , zostawiamy do zastygnięcia . W rondelku robimy polewę czekoladową . Rozpuszczamy margarynę z cukrem , rozpuszczamy , dodajemy wody , dodajemy kakao . Jeszcze ciepłą polewą , polewamy każde ciastko . Zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy . Smacznego!
Orzechowe talarki
Zagniatamy kruche ciasto , które potem schładzamy w lodówce przez 30 minut .
Orzechowe talarki
Po schłodzeniu i wyjęciu z lodówki , ciasto wałkujemy , szklanką wykrawamy krążki .
Orzechowe talarki
Gotujemy karmel , którym polewamy upieczone talarki .
Orzechowe talarki
Robimy polewę czekoladową , polewamy po ułożonych na karmelu orzechach .

Tagi:

jajko jajka