Sposób przygotowania:
Orzechowe z delicjami
Wykonanie ciasta Połowę wyłuskanych orzechów mielimy maszynką do orzechów, pozostałą część kroimy na drobne kawałki.Białka ubijamy, gdy piana będzie już ubita dodajemy cukier dalej miksując. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz pozostałe składniki, dokładnie zmiksować, powstała masę rozlać na dwie blachy, ciasto pieczemy w tem. ok 180 stopni przez 35-40 min. Masa sok z brzoskwiń (5 łyżek odlewamy)zagotować z 3 łyżkami cukru, budyń rozpuścić w 3/4 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżki mąki. 5 żółtek dobrze rozmieszać i wlać do gotującego się soku z brzoskwiń , masło utrzeć na tarce i również dodać do soku, odstawić do ostudzenia, ostygnięty budyń połączyć z masą powstałą z soku z brzoskwiń, dokładnie wymieszać aż powstanie krem. Masę dzielimy na dwie części. Delicje moczymy w soku odlanym z brzoskwiń. Jeden placek smarujemy masą, na nią wykładamy delikatnie nasączone delicje (wykładamy cały placek), delicje przykrywamy pozostała częścią kremu, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch placka pokrywamy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami, zalewamy galaretką zrobina według przepisu, odstawiamy do zastygnięcia galaretki, ciasto smakuje jednak najlepiej po ok 12 godzinach od zrobienia w momencie kiedy placki orzechowe zmiekną