Roxi

Roxi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Orzechowiec Roxi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najlepszy na drugi dzień.....

Orzechowiec Roxi

Składniki:

Orzechowiec Roxi

 

  • Ciasto:
  • 1½ szklanki mąki
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

 

 

 

 

  • Krem:
  • budyń waniliowy ugotowany w połowie ilości mleka
  • 10 dkg masła

Sposób przygotowania:

Orzechowiec Roxi
Ciasto:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część upiec samą na nie dużej blaszce (ok. 20-25 min) - aż złapie złoty kolor. Na drugą część ciasta nałożyć orzechy smażone w maśle i miodzie i również ją upiec.

Orzechy:
Rozpuścić masło na dużej patelni, dodać orzechy, miód i cukier. Smażyć ciągle mieszając na złoty kolor.
Na drugą część ciasta nałożyć gorące orzechy (prosto z patelni) i piec ok. 20-25 min.

Krem:
Ostygnięty budyń wymieszać z miękkim masłem.

Ciasta ( 2 części) są po upieczeniu dość twarde ale to tak ma być.
Po przełożeniu kremem i zawinięciu w „sreberko” tak dojdzie do siebie.