Sposób przygotowania:
Orzechowiec z masą kajmakowąPrzygotowanie:
Do mleka wsypać sodę i rozmieszać, resztę składników zagnieść i dolać do tego mleko z sodą.
Wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach (bez termoobiegu) około 15-20 minut do zarumienienia ciasta.
Do naczynia wsypać mąki, cukier i olejek i dolać 250 ml mleka (wymieszać żeby nie było żadnych grudek) resztę zagotować w garnku , gdy mleko będzie się gotowało dodać roztwór i mieszać do uzyskania gęstej masy. Po zagotowaniu odłożyć do wystygnięcia.
1 margarynę i pół kostki masła rozetrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnej już masy budyniowej. Pod koniec można dodać jeszcze kilka kropel olejku lub jakiegoś alkoholu (np. rum).
Pierwsze ciasto ułożyć na blasze- wyłożyć na to cały krem, przykryć kolejnym ciastem i na to wylać masę z kajmaku i orzechów.
Smacznego!!! :)