SmakiEwy

SmakiEwy

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Orzechowiec z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z miodem i budyniowym kremem polane masą kajmakową z orzechami. Idealne na zimowy wieczór przy herbatce z cytryną i imbirem :)

Orzechowiec z masą kajmakową

Składniki:

Orzechowiec z masą kajmakową

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki mleka
  • 3 jajka
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • kilka kropli olejku śmietankowego lub waniliowego

Masa na wierzch ciasta:

 

  • Masę chwilkę podgrzać, żeby była płynna i wsypać do tego orzechy.

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z masą kajmakową

Przygotowanie:

Do mleka wsypać sodę i rozmieszać, resztę składników zagnieść i dolać do tego mleko z sodą.
Wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach (bez termoobiegu) około 15-20 minut do zarumienienia ciasta.

Do naczynia wsypać mąki, cukier i olejek i dolać 250 ml mleka (wymieszać żeby nie było żadnych grudek) resztę zagotować w garnku , gdy mleko będzie się gotowało dodać roztwór i mieszać do uzyskania gęstej masy. Po zagotowaniu odłożyć do wystygnięcia.

1 margarynę i pół kostki masła rozetrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnej już masy budyniowej. Pod koniec można dodać jeszcze kilka kropel olejku lub jakiegoś alkoholu (np. rum).

Pierwsze ciasto ułożyć na blasze- wyłożyć na to cały krem, przykryć kolejnym ciastem i na to wylać masę z kajmaku i orzechów.

Smacznego!!! :)