bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy, dla łasuchów tych pyszności.

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

 

 

 

  • Masa kawowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kawy prawdziwej mielonej
  • 30 dkg margaryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową
Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubitą pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową
Ciasto makowe smarujemy połową masy kawowej.
Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową
Na masę kawową dajemy wkładkę orzechową.