jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orzechowo -miodowy tort

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ten tort zachwyca smakiem i wyglądem. Choć jest dość pracochłonny polecam sięgnąć po ten przepis. Idealny na każdą okazje:).

Orzechowo -miodowy tort Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo -miodowy tort

CIASTO (tortownica 30 cm)

MASA:

  • 4 kostki masła,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 0,5 kg mielonych orzechów,
  • 1 szklanka gęstej śmietany (kwaśna),
  • Spirytus do smaku,
  • 3 łyżki cukru waniliowego

WYKOŃCZENIE

  • 0,5 puszki masy kajmakowej,
  • siekane orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Orzechowo -miodowy tort

ETAP 1

ORZECHOWO- MIODOWY TORT
Przygotowane ciasto odstawiamy do chłodu

CIASTO: Wymienione wyżej składniki umieszczamy w misce, a następnie mieszamy, by powstało ciasto. Gotowe odstawiamy na 12 godz. do lodówki

ETAP 2

ORZECHOWO- MIODOWY TORT
Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia

Po tym czasie masę dzielimy na około 12 części (tyle będzie placków). Ciasto jest rzadkie, dlatego za pomocą noża rozciągamy je na nieprzylepianym pergaminie (papierze do pieczenia z którego wcześniej wycięłam okręgi o średnicy tortownicy),

ETAP 3

ORZECHOWO- MIODOWY TORT
Placki kolejno pieczemy

Miodowo- orzechowe placki pieczemy krótko - około 5 min każdy w 180°C.

ETAP 4

ORZECHOWO- MIODOWY TORT
Na koniec do masy dodajemy alkohol do smaku

MASA: Masło ucieramy. Do utartego dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, żółtka. Do utartych składników dodajemy kolejno orzechy, śmietanę i alkohol.

ETAP 5

ORZECHOWO- MIODOWY TORT
Miodowo- orzechowe placki przekładamy masą

Gotową masą przekładamy miodowe placki, cienko je smarując.
WYKOŃCZENIE: Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy. Gotową wylewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Tort posypujemy orzechami


Tagi:

tort