Sposób przygotowania:
Orzechowo -miodowy tortETAP 1
CIASTO: Wymienione wyżej składniki umieszczamy w misce, a następnie mieszamy, by powstało ciasto. Gotowe odstawiamy na 12 godz. do lodówki
ETAP 2
Po tym czasie masę dzielimy na około 12 części (tyle będzie placków). Ciasto jest rzadkie, dlatego za pomocą noża rozciągamy je na nieprzylepianym pergaminie (papierze do pieczenia z którego wcześniej wycięłam okręgi o średnicy tortownicy),
ETAP 3
Miodowo- orzechowe placki pieczemy krótko - około 5 min każdy w 180°C.
ETAP 4
MASA: Masło ucieramy. Do utartego dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, żółtka. Do utartych składników dodajemy kolejno orzechy, śmietanę i alkohol.
ETAP 5
Gotową masą przekładamy miodowe placki, cienko je smarując.
WYKOŃCZENIE: Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy. Gotową wylewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Tort posypujemy orzechami
lukrowanepierniczki